Veel Gestelde Vragen
Hoeveel lessen heb ik nodig?
Het aantal lessen dat je neemt is geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden. De meeste mensen beginnen met een serie van 10 lessen, bij voorkeur twee keer per week. Aan het eind daarvan bespreken we de resultaten en kijken of het zinvol is de lessen te continueren.
Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Alexandertechniek?
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar Alexandertechniek in relatie tot rugpijn en nekklachten. Kijk op Alexandertechniek researchvoor de uitkomsten hiervan.
Vergoedt de zorgverzekeraar Alexandertechniek lessen?
Op het moment wordt Alexandertechniek niet door de zorgverzekeraars vergoed.
Voor wie is Alexandertechniek geschikt?
De Alexander Techniek is een methode waarbij je leert jezelf (op fysiek en mentaal vlak) beter te gebruiken. In principe is Alexandertechniekles voor iedereen aan te bevelen.
Alexander Techniek werkt voor veel klachten, omdat de methode gericht is op een re-educatie van het gebruik van jezelf. Veel dagelijkse bezigheden lijken simpel en worden door ons met te veel spierkracht verricht. Dit kost onnodig veel energie en zet extra druk op gewrichten en andere lichaamsstructuren. Door je hier meer bewust van te worden kan je dit veranderen, zodat het lichaam weer gaat functioneren vanuit het natuurlijke reflexmechanisme.
Wat leer ik in de Alexandertechniek lessen?
Je leert jezelf beter, efficiënter te gebruiken. Tijdens een Alexandertechniekles helpt een leraar hands-on en met verbale aanwijzingen om beweging of houding aan te passen. We zullen eerst naar simpele basisbewegingen kijken. In de les kun je activiteiten uit je dagelijks leven aandragen om te zien wat daaraan te verbeteren valt.
Waar komt Alexandertechniek vandaan?
AT werd rond 1900 ontwikkeld door de Australische acteur F.M. Alexander. Vanwege steeds terugkerende heesheid en verliezen met zijn stem ging hij opzoek naar de oorzaak van deze problemen. Door nauwkeurige observatie van zichzelf tijdens het spreken ontdekte hij verschillende principes. Deze vormen nu de basis voor de Alexandertechniek. Zijn stem genas en hij ondervond als positieve bijeffecten een verbeterde coördinatie en algehele gezondheid.